Petkova Akademija

[rb_section_title title=”O programu” icon=”con-none” border=”true” margin=”35″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Kersnikova je v začetku leta 2014 odprla vrata Petkovi akademiji, kjer vsak petek popoldne dogaja za tiste, ki hočejo več. Več priložnosti za hranjenje svojega nemirnega duha, boljši vpogled v ozadje novih tehnologij, s katerimi živimo, in bližji stik z navdihujočimi umetniškimi domišljijami. Petek na Kersnikovi je za tiste, ki s težavo krotijo svojega nemirnega duha in si želijo priložnosti, da se lahko polno razcvetijo. Hekanje je zakon, delanje robotkov, udomačevanje mikroorganizmov in didžejanje vsega, kar se premika, pa vse ostalo, kar v ta zakon spada.

Dogajanje čez pomlad smo razdelili nekako na štiri sorodne sklope: robotika, računalništvo, biotehnologija in umetnost. Ampak, da se razumemo: robotki so daleč od mehaniziranih delavcev, računalnike smo v glavnem razsuvali in kar je bilo uporabno, smo v BioTehni priključili na kakšno mamino rožo ali bratovo zlato ribico. Umetnost je dajala smisel vsemu našemu početju.

1. Robote, ki smo jih sestavljali, je poganjala le sončna energija, zato so bili le ti prej podobni malim cvilečim in poskakujočim tehno stvorom, ki so nam bodo pomagali razumeti, zakaj nekateri tehno-optimisti verjamejo, da so roboti prihodnost človeštva.

2. Računalnike, ki so odlužili svoje prvo življenje, smo razstavili na prafaktorje in iz njih sestavili kaj drugega. Saj veste: biologi ne secirajo žabe zato, da bi videli kaj je v žabi, temveč da bi razumeli principe biologije. Računalniki pač niso tako nedolžne mašine kot se na prvi pogled zdijo. Grizejo ravno ne, vendar so dovolj nevarni, da se svet danes vrti prav okoli njih.

3. Biotehnologija se sliši grozno suho, toda hrana, ki jo jemo, obleke, ki jih nosimo in kozmetika, ki nas lepša, so že zdavnaj izgubile nedolžnost. Kot kaže, tudi niso več daleč časi, ko bomo karakteristične lastnosti svojih bodočih otrok izbirali kar po katalogih klinik za oplojevanje. Nam se zdi, da je biohekanje takorekoč stvar splošne izobrazbe že danes!

4. Umetniško ustvarjanje v najsodobnejših razsežnostih so predstavljali vrhunski domači in tuji umetniki. Odstirali so nam skrivnosti v poetiko sodobnih umetniških procesov in nam pomagali razumeti iz kakšnih niti so spletene zgodbe najbolj kreativnih ljudi na zemeljski krogli. Ti umetniki so odvrgli čopiče, dleta in ostale pripomočke za dekoriranje in se oprijeli sodobnih tehnologij, ki nagovarjajo naše čute sodobnosti primerno. Svoboda duha ni bila nikoli bolj ogrožena kot je danes in angažirana umetnost nikoli bolj potrebna.

Petkova akademija II

Petkova akademija na Kersnikovi predstavlja niz petkovih delavnic na katerih otroci in mladi raziskujejo in ustvarjajo na področjih najsodobnejših dognanj v znanosti, umetnosti in družbi. S prenosom znanja po postopkih naredi sam (DIY – Do It Yourself) in s skupinskim delom (DITO – Do It Together) v labirintih Kersnikove navdušujemo otroke in mladostnike in se z neposrednim eksperimentiranjem (Hands on) učimo mojstrstva umetnic/kov, znanstvenic/kov in programerk/jev.

S Petkovo akademijo omogočamo boljši vpogled v ozadje novih tehnologij, s katerimi živimo, in bližji stik z navdihujočimi umetniškimi domišljijami. Petkove hekerske vragolije, ki jih na kratko označujemo s skovanko 5HEK, so za vse tiste, ki s težavo krotijo svojega nemirnega duha in si želijo priložnosti, da se lahko polno razcvetijo.

V letu 2014 smo na Kersnikovi izvedli več kot 20 delavnic za otroke in mladostnike, pa tudi za tiste, ki niso ne eno ne drugo.

Petkova akademija 2015 / 2016 je sestavljena iz štirih tematskih sklopov, ki spreminjajo našo sodobnost in krojijo bližnjo prihodnost: iz robotike, kjer bodo otroci sestavljali robotke iz LEGO kock, jih povezali z arduino vezji ter jih sprogramirali z odprtokodnimi programi. V sklopu energetike bodo skonstruirali hiške iz odsluženih računalniških ohišij, vgradili jim bodo energetske vire, poudarek pa bo na alternativnih virih energije, torej veter, sonce, bakterije itd. V okviru telekomunikacij, področja, ki ga zelo dobro poznamo in koristimo v sodobnem svetu, bodo izdelali radijski oddajnik in sprejemnik. Znotraj biotehnologije, interdisciplinarne vede, ki je vse bolj v vzponu, bodo otroci sestavili priročen laboratorij, s katerim bodo spremljali različne mikrobiološke procese, v katerih bodo spoznavali iz mnoštva česa je človeško telo sestavljeno. Tematski sklopi so zasnovani transdisciplinarno, tako da bomo otroke in mlade pri delu spodbujali k prepletanju znanja in veščin z različnih področij. Spremljajte nas in se nam pridružite!

[rb_divider top=”0″ bottom=”20″ width=”1/1″ el_position=”first last”]
[rb_projects type=”petkova-akademija” no=”40″ cols=”four” style=”two” all=”false” all_text=”View all portfolio →” ajax=”true” width=”1/1″ el_position=”first last”]